Ontruimingsplattegronden

Een ontruimingsplattegrond is een plattegrond van een gebouw, fabriek of technische installatie, of gedeelte hiervan, waarop de vluchtroutes en (nood)uitgangen en de locaties van (hand)brandbestrijdingsmiddelen, handbrandmelders en reddingsmiddelen zijn weergegeven. Ontruimingsplattegronden zijn bedoeld om gebruikers van een gebouw te informeren hoe ze het gebouw in geval van nood moeten verlaten.

De ontruimingsplattegronden worden zichtbaar en bereikbaar gepositioneerd zodat personen de gelegenheid hebben de informatie te bekijken, zoals bijvoorbeeld nabij liften, koffieautomaten, kopieermachines, veiligheidsmiddelen en wachtruimten.

Afhankelijk van de functie, oppervlakte en aantal bouwlagen van een gebouw kan het verplicht zijn om een brandmeldinstallatie te hebben met daaraan gekoppeld de verplichting tot het opstellen van een ontruimingsplan. De ontruimingsplattegronden zijn een onderdeel van het ontruimingsplan.

Bij het maken van de ontruimingsplattegronden wordt gebruik gemaakt van de NEN1414, hierin staan de eisen voor de inrichting en het ontwerp van deze plattegronden en aanwijzingen voor het gebruik van symbolen.

De opdrachtgever dient (digitale) bouwtekeningen van het gebouw aan te leveren. De bouwtekeningen worden door middel van een rondgang door het gebouw gecontroleerd. De plattegronden worden volgens onze werkwijze vervaardigd en uitgeprint op A3 formaat en in een aluminium kliklijst afgeleverd.